Снимка: Булфото, архивОбщина Варна не  е била запозната с факта,

...
Снимка: Булфото, архивОбщина Варна не  е била запозната с факта,
Коментари Харесай

Зам-кмет на Варна: Не сме знаели, че през 2015 г. тръбопроводът в езерото не е закопан правилно

Снимка: Булфото, списък

Община Варна не  е била осведомена с обстоятелството, че още през 2015 година е станало ясно, че авариралият водопровод във Варненското езеро не е закопан на плановата си дълбочина. Това разкри зам.-кметът на морската столица Христо Иванов по време на брифинг във връзка медийни изявления, в които се показва, че още през 2014 година институциите във Варна са знаели, че тръбопровода за фекални води на " Аспарухово " и " Галата " не е вкопан под дъното на езерото, написа.

През юли месец 2015 година корабът за генерални товари Maxal Raise пуска спешно котва, а тя визира част от тръбопровода, подложен през 2011 година, който би трябвало да е закопан по план под дъното. Корабът е арестуван.

На 21 юли 2015 година е осъществен водолазен оглед, на който се вижда, че котвата е захванала тръбата, има драскотини, само че няма приключване от тръбата. Направен е оглед в частта на 100 метра, която е била забележимата част на тръбопровода, изясни заместник-кметът.

Христо Иванов посочи, че котвата е засегнала тръбата на север от фарватера, а мястото нямало нищо общо с местоположението на повредата от 2019 година

Заместник-кметът не съумя да отговори на въпроса по какъв начин е допустимо котва да засегне водопровод, който следва да е положен 3 метра под дъното.

" Това, което знаем, е, че има един сектор от 100 метра отвън фарватера и има закачена котва. От 2015 до 2019 година канализационната система не е имала проблем.

Заместник-кметът не удостовери и че още през 2015 година институциите са знаели за неизпълнения план. Той изрично отхвърли Община Варна да е осведомена, че още през 2014 година в ДНСК е подадена информация, че тръбопроводът не е вкопан по цялата си дължина. Разбрал от медийни изявления.

Moreto.net обаче разполага с информация, че зам.-кметът Иванов още тогава е известен.

Той разяснява и за какво се бави осъществяването на плана по полагането на новия водопровод във Варненското езеро.

По думите планът е съвпаднал с удълбочаването на фарватера на Канал 1 и е било належащо да се изчака, с цел да се удълбочи трасето на тръбата до 14,75.

През август е открито, че в част от трасето на тръбата има по-различен геоложки градеж и затова ДППИ са прекратили удълбочаването в този сектор на фарватера.

Проектантите са предложили да бъде осъществено в допълнение геоложко изследване. То е изпълнено в края на годината. Докладът открива, че на половината от фарватера има почва с избрани характеристи, което попречва удълбочаването. В момента се търсят разновидности, които да създадат допустимо слагането на новия водопровод на нужната дълбочина.

Заместникът-кметът акцентира, че още през септември са разбрали, че ще има закъснение на плана, по тази причина тя е било положена краткотрайно на 20-30 м западно от плановото място и е била възобновена активността на канализационната система.

Според него макар че тръбата не е вкопана сега, няма заплаха от случай. Той добави и че ще бъде издирван нов реализатор, който да прокопае проблематичната част от трасето.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР